Historie

Med aner tilbage til 1888, er der mange historier at fortælle om Aabybro Mejeri. Lindhardt-familien har været indehavere af Mejeriet i mere end 50 år, og i dag er de nuværende ejere 2. generation. På billedet til højre ses de nuværende ejere Fru Alice og N.H.

En af ting du oplever lige så snart du kommer på besøg, uanset om det er Privaten Iscafé, til rundvisning eller i butikken – er den varme og nærvær, som gør det til noget helt specielt.

Tilbage i 1888 var Aabybro Mejeri et andelsmejeri, grundlagt af bønder fra syv omkringliggende gårde i Vendsyssel. Mejeriet blev anlagt ned til Ryå, så vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. Produktionen bestod primært af ost, mælk og smør, både til lokalområdet og eksport. 

I 1968 købte Anker Lindhardt mejeriet og drev mejeriet videre. Da et nyt produkt slog bunden ud af smørmarkedet, valgte mejeriet, anført af sønnen N.H. Lindhardt, at sadle om og i stedet fremstille flødeis. Isen skulle naturligvis kaldes RYÅ IS, som en hyldest til mejeriets lange historie ved Ryå.

Du vil bemærke en varme og et nærvær på mejeriet, som bliver praktiseret og er gået i arv gennem tiderne. Dette er blandt andet symboliseret ved Isens Dag, som et af de nyere tiltag Aabybro Mejeri laver.

Isens dag

Isens dag 2020 er desværre aflyst grundet covid-19, vi ses 5 Juni 2021

Aabybro Mejeri afholder hvert år, i Juni, 'Isens dag'.

Her åbner Familien Lindhardt mejeriet op for alle der måtte have lyst til at komme på besøg, for at smage på vores kendte RYÅ IS, samt få et kig bag kulissen i det 130 år gamle mejeri.

Det er en oplagt mulighed for at hive familien på tur, så I alle kan smage vores helt specielle kærnemælks softice, den energitætte is, eller vores mange varianter flødeis og sorbeter. I løbet af dagen er der altid spændende arrangementer, og du vil blandt andet kunne opleve vores unikke garage af særlige historiske biler.

Noget af det som I vil bemærke, er atmosfæren på mejeriet der udspringer af det stolte håndværk vi lægger vores produkter, hvilket altid været en hjørnesten i mejeriets historie.

Ryå og Mejerigrunden

Grunden omkring mejeriet emmer af historie; her kan du, udover at besøge det 130 år historiske mejeri, opleve bunkere fra 2. Verdenskrig. Historien om den 'Energitætte is', er et kapitel helt for sig. Efter en sej kamp med EU om navnerettigheder, som Aabybro Mejeri vandt, blev der rejst et monument på grunden – med stor symbolsk betydning. Den kan du læse ved dit næste besøg.

Oplev også vores Ryå mejerihavn, hvor man kan lægge til i sin kajak eller båd og få sig en is.

Aabybro Mejeri og RYÅ IS, har derfor meget at byde på, uanset om du kommer for at få en is i Privaten Iscafé, skal på Rundvisning eller på egen hånd ønsker at opleve de historiske vingesus.

En fortælling der bliver bygget på dag for dag.