Historie
Historie
Familien Lindhardt
– klassisk håndværk og is i årerne
Bag Aabybro Mejeri og Ryå Is står familien Lindhardt – en familie, hvor is, fløde og fællesskab altid har været en del af hverdagen. En af de ting du oplever lige så snart du kommer på besøg, uanset om det er Privaten Iscafé, eller i butikken – er den varme og nærvær, som gør det til noget helt specielt.
Tilbage i 1888 var Aabybro Mejeri et andelsmejeri, grundlagt af bønder fra syv omkringliggende gårde i Vendsyssel. Mejeriet blev anlagt ned til Ryå, så vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. Produktionen bestod primært af ost, mælk og smør, både til lokalområdet og eksport.
Siden 1968 har Lindhardt-familien sat deres præg på mejeriet, og det hele begyndte, da Anker og Ingeborg Lindhardt overtog et nedslidt mejeri i Aabybro. Med knofedt, gåpåmod og kærlighed til det gode håndværk forvandlede de stedet til et levende mejeri med lokale rødder og stærke værdier.
I dag er det sønnen Niels Henrik Lindhardt, hans hustru Alice, og deres sønner, der fører arven videre. Niels Henrik – eller bare “Lindhardt”, som mange kalder ham – er mejerist med ambitioner og et skarpt øje for kvalitet. Han er manden bag Ryå Is, som blev skabt i 1990, da markedet ændrede sig, og mejeriet måtte finde nye veje. Med inspiration fra en islandsk isfabrik og en god portion fløde, blev Ryå Is til – og resten er (is)historie.


3. generation
Næste generation er allerede godt på vej. Sønnen Niels Jørgen Lindhardt valgte helt naturligt at gå i sin fars fodspor og er selv uddannet mejerist. I 2023 trådte han ind som medejer af Aabybro Mejeri og ejer i dag 25% af virksomheden. Han er vokset op mellem mælkespande og ismaskiner, og nu er det ham, der er med til at forme fremtiden for både Ryå Is og Aabybro Mejeri. Han driver ligeledes Privaten Iscafé, i familiens tidligere hjem i forlængelse af mejeriet. I 2025 kom næste skud på Lindhardt-stammen, da Niels Jørgen selv blev far til en lille søn, sammen med kæresten Annika.
Men mejeriet er mere end produktion og priser. Det er også et hjem. Familien bor på grunden, og gennem årene har både store og små fra nær og fjern fundet sig hjemme i mejeriets hjerte.
Lindhardt-familiens engagement rækker også ud over mejeriet. Med foredrag i garagen, passion for klassiske biler og et stærkt fællesskab i lokalområdet, er familien med til at holde liv i både traditioner og nytænkning – alt sammen med et glimt i øjet og et varmt nordjysk “det ka’ vi godt”.
Niels Jørgen har i dag den daglige ledelse af Aabybro Mejeri. Som en af sine første handlinger som medejer tog han initiativ til at opbygge mejeriets salgsorganisation, med målet om at gøre Ryå is kendt i hele Danmark.
Ryå, Mejerigrunden og Energisøjlen
– et monument for is, retfærdighed og viljestyrke
Grunden omkring mejeriet emmer af historie; her kan du, udover at besøge det 130 år historiske mejeri, opleve bunkere fra 2. Verdenskrig.
Midt på plænen ved Mejeri rejser der sig en stor granitsten – Energisøjlen. Den 12,5 tons tunge sten er hentet helt fra Nordkap og er meget mere end blot et imponerende monument. Den er symbolet på vores kamp for retfærdighed, vores stædighed – og vores kærlighed til is.
Historien om Energisøjlen begyndte i 2016, da vi stod midt i en opslidende sag mod EU. Vores energitætte is, som er udviklet i samarbejde med sundhedssektoren for at hjælpe småtspisende, blev anklaget for at vildlede. Vi vidste dog, at vi havde fat i noget vigtigt, så vi stod fast – og vi vandt.
Sejren blev markeret med en fest, som i dag er blevet til den årlige Isens Dag – og som fast forankring i landskabet lod vi Energisøjlen rejse. Den står nu som en påmindelse til os selv og alle besøgende om, at det betaler sig at kæmpe for det, man tror på. Og at man godt må være stædig, når man har hjertet med.
Oplev også vores Ryå mejerihavn, hvor man kan lægge til i sin kajak eller båd og få sig en is.
Aabybro Mejeri og RYÅ IS, har derfor meget at byde på, uanset om du kommer for at få en is i Privaten Iscafé, eller på egen hånd ønsker at opleve de historiske vingesus.
En fortælling der bliver bygget på dag for dag.

Historisk overblik

1888 - 1948
1888 Mejeriet Grundlagt af Birkelse Hovedgård
1888 Man fremstillede smør i stampe kærne og mælken blev sejlet til mejeriet og med hestevogn
1901 Lurmærket bliver grundlagt
1920 Udvidelse af mejeri pga. eksport af Lurpak og osteproduktion
1925 Smør bliver pakket I træ dritler til Export
1941- Ford pick up truck, til at kører ost og smør ud med
1945 2. Verdenskrig, 5 bunker omkring mejeri, fly skydes ned
1947 USA sender Marschall hjælp til DK, mange brugte penge til at købe traktorer
1948 Privat ejet af OP Sørensen, sætter ny stål kærne ind, kører med traktoren for at hente mælk
1949 - 1971
1949, begynder at tappe mælk i flasker, kører rund i byen med det med hestevogn, og har penge med hjem
1963 NH Lindhardt bliver født på Vadum mejeri
1968 Karoline koen bliver skabt, i Karolinelund i Aalborg
1968 Familien Lindhardt køber Aabybro Mejeri, Lokum i haven, mus overalt.
1969 Anker Lindhardt brugte sin fritid på at stange ål i Ryå
1970 første tankbil bliver købt til Aabybro Mejeri
1971 Renovering af mejeri i rød sten,
1971 Ingeborg Lindhardt starter ostebutik
1971 - 2000
1971 Der kommer en lillesøster til; Anna Mette der var glad for katte, de var gode til at fange mus
1972 De første rygeost ryger Anker Lindhardt over velbjerget havrehalm
1976 Store Vildmose brænder, mælketankbiler kører vand til sluknings arbejdet
1977 5 mælke tankbiler henter mælk ved 320 bondegårde.
1988 100 års jubilæum
1990 Det første flødeis fremstilles af NH Lindhardt, RYÅ IS bliver grundlagt, opkald efter Åen
1992 Det første Øko is bliver fremstillet
1993 Alice plukker jordbær til jordbæris, som højgravid
1998 A Lindhardt overgiver nøgler til NH Lindhardt, efter 30 år som ejer
2000 Ny skorsten bliver rejst og erstatter den gamle 23 meter høj
2000 - 2013
2000 til 10 års jubilæum for Ryå is bliver verdens største islagkage fremstillet, og kommer i Guinniess rekordbog
2001 Energitæt is, til småtspisende bliver udviklet sammen med Rigshospitalet
2003 Rulle smør og smør med Læsø syde salt modtager gourmet prisen og bruges på Michellin restauranter
2008 Aabybro Mejeri bliver Danmarks mester for deres produkter
2010 Niels Jørgen og Hans Christian starter med at sælge is fra Is vogne og Nimbus Motorcykel
2010 ICE Limo grundlægges med speciale i Rolls Royce og royale biler, samt limo
2013 Den energitætte is skal have nyt navn mener EU, det udvikler sig til både by og landsret, men mejeri vinder.
2013 - 2020
2013 og 2015 Niels Jørgen og HC bliver de første i familien Lindhardt der får studenter hatter, NJ læser vider til Mejerist og HC læste musik
2014 Købes nabogrunden grundet udvidelse af mejeri, familien flytter til Villa Ryå ved siden af mejeriet og derved opstart af café Privaten 2015
2015 Første Isens dag på Aabybro Mejeri, med op til 6.000 gæster og rundflyvning i helikopter, og der kommer udsmykning på området bag mejeriet så gæster kan nyde den skønne område.
2016 Energisøjlen rejses som et monument for den lange retssag om navnet på den Energitætte is, som blev vundet i 2015
Gravsten for Ingeborg og Anker Lindhardt, Ordsprog: Der er ikke noget nyt under solen
2018 Familien kan fejre 50 års jubilæum på mejeriet, og der er nu 3 generationer involveret i driften
2020 mejeriet er klar til de næste mange år, med gode danske mejeriprodukter, og mange glade gæster.
Der er et rigt dyreliv omkring mejeriet og Ryå, bla. Isfugle, sæler, bæver, fiskehejre, fisk, hare, dådyr, og fasaner mv. der er anlagt en flydebro så man kan lægge til ved Ryå mejerihavn hvis man kommer sejlende op af åen.