Historie
Historie
Historie
En af de ting du oplever lige så snart du kommer på besøg, uanset om det er Privaten Iscafé, eller i butikken – er den varme og nærvær, som gør det til noget helt specielt.
Tilbage i 1888 var Aabybro Mejeri et andelsmejeri, grundlagt af bønder fra syv omkringliggende gårde i Vendsyssel. Mejeriet blev anlagt ned til Ryå, så vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. Produktionen bestod primært af ost, mælk og smør, både til lokalområdet og eksport.
I 1968 købte Anker Lindhardt mejeriet og drev mejeriet videre. Da et nyt produkt slog bunden ud af smørmarkedet, valgte mejeriet, anført af sønnen N.H. Lindhardt, at sadle om og i stedet fremstille flødeis. Isen skulle naturligvis kaldes RYÅ IS, som en hyldest til mejeriets lange historie ved Ryå.
Du vil bemærke en varme og et nærvær på mejeriet, som bliver praktiseret og er gået i arv gennem tiderne. Dette er blandt andet symboliseret ved Isens Dag, som et af de nyere tiltag Aabybro Mejeri laver.
Ryå og Mejerigrunden
Grunden omkring mejeriet emmer af historie; her kan du, udover at besøge det 130 år historiske mejeri, opleve bunkere fra 2. Verdenskrig. Historien om den ‘Energitætte is’, er et kapitel helt for sig. Efter en sej kamp med EU om navnerettigheder, som Aabybro Mejeri vandt, blev der rejst et monument på grunden – med stor symbolsk betydning. Den kan du læse ved dit næste besøg.
Oplev også vores Ryå mejerihavn, hvor man kan lægge til i sin kajak eller båd og få sig en is.
Aabybro Mejeri og RYÅ IS, har derfor meget at byde på, uanset om du kommer for at få en is i Privaten Iscafé, eller på egen hånd ønsker at opleve de historiske vingesus.
En fortælling der bliver bygget på dag for dag.
3. generation
Niels Jørgen Lindhardt er 3. generations medejer af Aabybro Mejeri. Niels Jørgen har aldrig været i tvivl om at han skulle tage uddannelsen som mejerist, og blive en del af Aabybro Mejeri. Dette til trods for at hans far, Niels Henrik, frarådede hans søn at blive mejerist. Dette lyttede Niels Jørgen ikke til. Allerede som lille startede Niels Jørgen med at have et fritidsjob på mejeriet, og har sidenhen taget større del i Aabybro Mejeri.
I 2023 købte Niels Jørgen sig ind i mejeriet med en andel på 25% og har i dag den daglige ledelse af Aabybro Mejeri. Som en af sine første handlinger som medejer tog han initiativ til at opbygge mejeriets salgsorganisation, med målet om at gøre Ryå is kendt i hele Danmark.
Historisk overblik
1888 - 1948
1888 Mejeriet Grundlagt af Birkelse Hovedgård
1888 Man fremstillede smør i stampe kærne og mælken blev sejlet til mejeriet og med hestevogn
1901 Lurmærket bliver grundlagt
1920 Udvidelse af mejeri pga. eksport af Lurpak og osteproduktion
1925 Smør bliver pakket I træ dritler til Export
1941- Ford pick up truck, til at kører ost og smør ud med
1945 2. Verdenskrig, 5 bunker omkring mejeri, fly skydes ned
1947 USA sender Marschall hjælp til DK, mange brugte penge til at købe traktorer
1948 Privat ejet af OP Sørensen, sætter ny stål kærne ind, kører med traktoren for at hente mælk
1949 - 1971
1949, begynder at tappe mælk i flasker, kører rund i byen med det med hestevogn, og har penge med hjem
1963 NH Lindhardt bliver født på Vadum mejeri
1968 Karoline koen bliver skabt, i Karolinelund i Aalborg
1968 Familien Lindhardt køber Aabybro Mejeri, Lokum i haven, mus overalt.
1969 Anker Lindhardt brugte sin fritid på at stange ål i Ryå
1970 første tankbil bliver købt til Aabybro Mejeri
1971 Renovering af mejeri i rød sten,
1971 Ingeborg Lindhardt starter ostebutik
1971 - 2000
1971 Der kommer en lillesøster til; Anna Mette der var glad for katte, de var gode til at fange mus
1972 De første rygeost ryger Anker Lindhardt over velbjerget havrehalm
1976 Store Vildmose brænder, mælketankbiler kører vand til sluknings arbejdet
1977 5 mælke tankbiler henter mælk ved 320 bondegårde.
1988 100 års jubilæum
1990 Det første flødeis fremstilles af NH Lindhardt, RYÅ IS bliver grundlagt, opkald efter Åen
1992 Det første Øko is bliver fremstillet
1993 Alice plukker jordbær til jordbæris, som højgravid
1998 A Lindhardt overgiver nøgler til NH Lindhardt, efter 30 år som ejer
2000 Ny skorsten bliver rejst og erstatter den gamle 23 meter høj
2000 - 2013
2000 til 10 års jubilæum for Ryå is bliver verdens største islagkage fremstillet, og kommer i Guinniess rekordbog
2001 Energitæt is, til småtspisende bliver udviklet sammen med Rigshospitalet
2003 Rulle smør og smør med Læsø syde salt modtager gourmet prisen og bruges på Michellin restauranter
2008 Aabybro Mejeri bliver Danmarks mester for deres produkter
2010 Niels Jørgen og Hans Christian starter med at sælge is fra Is vogne og Nimbus Motorcykel
2010 ICE Limo grundlægges med speciale i Rolls Royce og royale biler, samt limo
2013 Den energitætte is skal have nyt navn mener EU, det udvikler sig til både by og landsret, men mejeri vinder.
2013 - 2020
2013 og 2015 Niels Jørgen og HC bliver de første i familien Lindhardt der får studenter hatter, NJ læser vider til Mejerist og HC læste musik
2014 Købes nabogrunden grundet udvidelse af mejeri, familien flytter til Villa Ryå ved siden af mejeriet og derved opstart af café Privaten 2015
2015 Første Isens dag på Aabybro Mejeri, med op til 6.000 gæster og rundflyvning i helikopter, og der kommer udsmykning på området bag mejeriet så gæster kan nyde den skønne område.
2016 Energisøjlen rejses som et monument for den lange retssag om navnet på den Energitætte is, som blev vundet i 2015
Gravsten for Ingeborg og Anker Lindhardt, Ordsprog: Der er ikke noget nyt under solen
2018 Familien kan fejre 50 års jubilæum på mejeriet, og der er nu 3 generationer involveret i driften
2020 mejeriet er klar til de næste mange år, med gode danske mejeriprodukter, og mange glade gæster.
Der er et rigt dyreliv omkring mejeriet og Ryå, bla. Isfugle, sæler, bæver, fiskehejre, fisk, hare, dådyr, og fasaner mv. der er anlagt en flydebro så man kan lægge til ved Ryå mejerihavn hvis man kommer sejlende op af åen.