Mejeributikken er åben. Vores åbningstider i dag er 08:00 – 17:00
Aabybro Mejeri Logo

Historie

Historie

Familien Lindhardt

– klassisk håndværk og is i årerne

Bag Aabybro Mejeri og Ryå Is står familien Lindhardt – en familie, hvor is, fløde og fællesskab altid har været en del af hverdagen. En af de ting du oplever lige så snart du kommer på besøg, uanset om det er Privaten Iscafé, eller i butikken – er den varme og nærvær, som gør det til noget helt specielt.

Tilbage i 1888 var Aabybro Mejeri et andelsmejeri, grundlagt af bønder fra syv omkringliggende gårde i Vendsyssel. Mejeriet blev anlagt ned til Ryå, så vandet fra åen kunne bruges til at køle mælken ned. Produktionen bestod primært af ost, mælk og smør, både til lokalområdet og eksport.

Siden 1968 har Lindhardt-familien sat deres præg på mejeriet, og det hele begyndte, da Anker og Ingeborg Lindhardt overtog et nedslidt mejeri i Aabybro. Med knofedt, gåpåmod og kærlighed til det gode håndværk forvandlede de stedet til et levende mejeri med lokale rødder og stærke værdier.

I dag er det sønnen Niels Henrik Lindhardt, hans hustru Alice, og deres sønner, der fører arven videre. Niels Henrik – eller bare “Lindhardt”, som mange kalder ham – er mejerist med ambitioner og et skarpt øje for kvalitet. Han er manden bag Ryå Is, som blev skabt i 1990, da markedet ændrede sig, og mejeriet måtte finde nye veje. Med inspiration fra en islandsk isfabrik og en god portion fløde, blev Ryå Is til – og resten er (is)historie.

3. generation

Næste generation er allerede godt på vej. Sønnen Niels Jørgen Lindhardt valgte helt naturligt at gå i sin fars fodspor og er selv uddannet mejerist. I 2023 trådte han ind som medejer af Aabybro Mejeri og ejer i dag 25% af virksomheden. Han er vokset op mellem mælkespande og ismaskiner, og nu er det ham, der er med til at forme fremtiden for både Ryå Is og Aabybro Mejeri. Han driver ligeledes Privaten Iscafé, i familiens tidligere hjem i forlængelse af mejeriet. I 2025 kom næste skud på Lindhardt-stammen, da Niels Jørgen selv blev far til en lille søn, sammen med kæresten Annika.

Men mejeriet er mere end produktion og priser. Det er også et hjem. Familien bor på grunden, og gennem årene har både store og små fra nær og fjern fundet sig hjemme i mejeriets hjerte.

Lindhardt-familiens engagement rækker også ud over mejeriet. Med foredrag i garagen, passion for klassiske biler og et stærkt fællesskab i lokalområdet, er familien med til at holde liv i både traditioner og nytænkning – alt sammen med et glimt i øjet og et varmt nordjysk “det ka’ vi godt”.

Niels Jørgen har i dag den daglige ledelse af Aabybro Mejeri. Som en af sine første handlinger som medejer tog han initiativ til at opbygge mejeriets salgsorganisation, med målet om at gøre Ryå is kendt i hele Danmark.

Ryå, Mejerigrunden og Energisøjlen

– et monument for is, retfærdighed og viljestyrke

Grunden omkring mejeriet emmer af historie; her kan du, udover at besøge det 130 år historiske mejeri, opleve bunkere fra 2. Verdenskrig.

Midt på plænen ved Mejeri rejser der sig en stor granitsten – Energisøjlen. Den 12,5 tons tunge sten er hentet helt fra Nordkap og er meget mere end blot et imponerende monument. Den er symbolet på vores kamp for retfærdighed, vores stædighed – og vores kærlighed til is.

Historien om Energisøjlen begyndte i 2016, da vi stod midt i en opslidende sag mod EU. Vores energitætte is, som er udviklet i samarbejde med sundhedssektoren for at hjælpe småtspisende, blev anklaget for at vildlede. Vi vidste dog, at vi havde fat i noget vigtigt, så vi stod fast – og vi vandt.

Sejren blev markeret med en fest, som i dag er blevet til den årlige Isens Dag – og som fast forankring i landskabet lod vi Energisøjlen rejse. Den står nu som en påmindelse til os selv og alle besøgende om, at det betaler sig at kæmpe for det, man tror på. Og at man godt må være stædig, når man har hjertet med.

Oplev også vores Ryå mejerihavn, hvor man kan lægge til i sin kajak eller båd og få sig en is.

Aabybro Mejeri og RYÅ IS, har derfor meget at byde på, uanset om du kommer for at få en is i Privaten Iscafé, eller på egen hånd ønsker at opleve de historiske vingesus.

En fortælling der bliver bygget på dag for dag.

Historisk overblik

1888 - 1948

 

1888 – Mejeriet bliver grundlagt af Birkelse Hovedgård. Man fremstillede smør i stampekærne, og mælken blev sejlet til Mejeriet med hestevogn.

1901 – Lurmærket bliver grundlagt.

1920 – Udvidelse af Mejeriet pga. eksport af Lurpak og osteproduktion.

1925 – Smør bliver pakket i trædritler til eksport.

1941 – Ford pick-up truck tages i brug til at køre ost og smør ud med.

1945 – 2. verdenskrig: fem bunkere omkring Mejeriet, fly skydes ned.

1947 – USA sender Marshall-hjælp til Danmark; mange bruger pengene til at købe traktorer.

1948 – Mejeriet bliver privat ejet af O.P. Sørensen, der indsætter en ny stålkærne, og kører med traktoren for at hente mælk.

1949 - 1971

 

1949 – Man begynder at tappe mælk i flasker, kører rundt i byen med hestevogn og får penge med hjem.

1963 – N.H. Lindhardt bliver født på Vadum Mejeri.

1968 – Karoline-koen bliver skabt i Karolinelund i Aalborg.

1968 – Familien Lindhardt køber Aabybro Mejeri. Der er lokum i haven og mus overalt.

1969 – Anker Lindhardt bruger sin fritid på at stange ål i Ryå.

1970 – Den første tankbil bliver købt til Aabybro Mejeri.

1971 – Mejeriet bliver renoveret i røde sten.

1971 – Ingeborg Lindhardt starter ostebutik.

1971 - 2000

 

1971 – Der kommer en lillesøster til: Anna Mette, som var glad for katte. De var gode til at fange mus.

1972 – De første rygeoste ryger Anker Lindhardt over velbjerget havrehalm.

1976 – Store Vildmose brænder, og mælketankbiler kører vand til slukningsarbejdet.

1977 – Fem mælketankbiler henter mælk ved 320 bondegårde.

1988 – 100-års jubilæum for Mejeriet.

1990 – Den første flødeis fremstilles af N.H. Lindhardt. RYÅ IS bliver grundlagt, opkaldt efter åen.

1992 – Den første øko-is bliver fremstillet.

1993 – Alice plukker jordbær til jordbæris som højgravid.

1998 – Anker Lindhardt overgiver nøglerne til N.H. Lindhardt efter 30 år som ejer.

2000 – En ny skorsten bliver rejst og erstatter den gamle, som var 23 meter høj.

2000 - 2013

 

2000 – Til 10-års jubilæet for Ryå Is bliver verdens største islagkage fremstillet, og den kommer i Guinness Rekordbog.

2001 – Energitæt is til småtspisende bliver udviklet sammen med Rigshospitalet.

2003 – Rullesmør og smør med Læsø sydesalt modtager gourmetprisen og bruges på Michelin-restauranter.

2008 – Aabybro Mejeri bliver danmarksmester for deres produkter.

2010 – Niels Jørgen og Hans Christian begynder at sælge is fra isvogne og Nimbus-motorcykel.

2010 – ICE Limo grundlægges med speciale i Rolls-Royce, royale biler og limousiner.

2012 – Gravsten for Ingeborg, og senere hen Anker Lindhardt, opsættes med ordsproget: Der er ikke noget nyt under solen.

2013 – Den energitætte is skal have nyt navn, mener EU. Sagen udvikler sig til både by- og landsret, men mejeriet vinder.

2013 og 2015 – Niels Jørgen og Hans Christian bliver de første i familien Lindhardt, der får studenterhuer – N.J. læser videre til mejerist, og H.C. læser musik.

2013 - 2020

 

 

2014 – Nabogrunden købes på grund af udvidelse af Mejeriet. Familien flytter til Villa Ryå ved siden af Mejeriet, og derved sker opstarten af café Privaten i 2015.

2016 – Energisøjlen rejses som et monument for den lange retssag om navnet på den Energitætte is, som blev vundet i 2015

2016 – Første Isens Dag på Aabybro Mejeri med op til 6.000 gæster og rundflyvning i helikopter. Der etableres udsmykning på området bag Mejeriet, så gæsterne kan nyde den skønne natur.

2018 – Familien kan fejre 50-års jubilæum på Mejeriet, og der er nu tre generationer involveret i driften.

2020 – Mejeriet er klar til de næste mange år med gode danske mejeriprodukter og mange glade gæster. Der er et rigt dyreliv omkring mejeriet og Ryå – bl.a. isfugle, sæler, bævere, fiskehejrer, fisk, harer, dådyr og fasaner. Der er anlagt en flydebro, så man kan lægge til ved Ryå Mejerihavn, hvis man kommer sejlende op ad åen.

Fri fragt ved køb over kr. 799,00 i webshoppen